top of page

Фиброоптични влакна и генератори

LED оптичните влакна (познати като фиброоптични влакна) са траен, гъвкав и сравнително прост начин да добавите красиви светлинни ефекти към всичко, което правите.

Тъй като влакната могат да пренасят светлина далеч от източника на осветление, са чудесни за проекти, които трябва да бъдат устойчиви на атмосферни влияния или да се перат.

Самите оптични влакна са безцветни, така че инсталирана в даден обект, ще приеме какъвто цвят светлина минава през нея, или ще примигва с цветни шарки, ако източникът на светлина е програмируем или динамичен.

Фиброоптичните влакна (за които пишем в тази статия), са пластмасовите влакна, предназначени за осветление, а не малко по-сложните снопове от стъклени влакна, които предават данни на дълги разстояния светкавично, но функционират на същия основен принцип: светлината се отразява във вътрешността на нишката и се излъчва от другия ѝ край. Съществуват влакна, който са прорязани по дължината си, така светлината се вижда по продължение на цялото влакно и влакно, които са с ненарушено покритие – при тях светлината се излъчва само в края.

Стандартна „крайно излъчваща“ оптика, предназначена за осветление, е дълга тънка нишка пластмаса, състояща се от много ясна сърцевина и външно покритие, наречено облицовка. (Друго име за този тип структура е „светлинна тръба“).

Сърцевина на влакното позволява светлината да се движи безпрепятствено по дължината му, докато облицовката действа като еднопосочно огледало. Светлината да се движи по дължината на влакното на големи разстояния, дори и около криви, излизащи в другия край, почти толкова ярки, колкото оригиналния източник на осветление.

В зависимост от качеството на влакното обаче, известно количество светлина може да се разпадне или да се загуби по пътя. Някои оптични влакна се възползват от това разпадане на светлината, което позволява малко светлина да избяга през облицовката по дължината на влакната, като по този начин създава равномерно излъчване, което изглежда малко като неонова тръба. Тези влакна се наричат „странично излъчващи“ оптични влакна.

Фиброоптичните влакна с крайно светене (светлината се излъчва само в края им) са класическите оптични влакна, с ярки светлинни точки в краищата и много малко светлина, излизаща от страните им. Те обикновено са тънки, някъде от 0,25 до 3 мм в диаметър. Те са също така по-твърди от страничните емитиращи влакна.

bottom of page